четвъртък, 3 август 2017 г.
Блеккухен с кайсии
Съставки:
За тестото:
250 мл прясно мляко
60 г захар
1 пакетче суха мая
550 г брашно
сол
2 жълтъка
1 яйце
2 с.л. кафява захар
80 г меко масло
За пълнежа:
3 яйца
120 г меко масло
120 г захар
1 с.л. ванилова захар
250 г извара
сол
420 г кайсии
За трохите:
120 г брашно
60 г студено масло
40 г захар
Приготвяне:
1. За тестото затоплете млякото в тенджерка. Щом го дръпнете, добавете захарта и поръсете сухата мая върху него и оставете за 5 минути.
2. Сипете брашното върху плота и оформете кладенче в него. в кладенчето сложете жълтъците и яйцето, кафявата захар и маслото. Добавете и млякото със захар и мая. С пръсти първо разбъркайте продуктите в кладенчето, а след това постепенно ги смесете с брашното до образуването на гладко тесто. Поставете го в купа и го покрийте с кърпа. Оставете тестото да втасва на топло за 45 минути.
2. За пълнежа отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с помощта на миксер. Без да спирате разбиването, добавете малко по малко половината захар, като продължите с разбиването до образуването на твърд сняг.
3. В купа разбийте маслото с помощта на шпатула до пухкавост. добавете останалата захар и разбъркайте отново енергично. Добавете жълтъците и разбъркайте. Накрая добавете изварата и щипка сол и разбъркайте до хомогенност, без бучки. Добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно.
4. Намаслете дъното и стените на дълбока керамична тавичка. Разточете тестото върху набрашнен плот. Прехвърлете го в тавичката, като оформите по-дебел ръб от тестото, стигащ до половината на тавичката. Изсипете пълнежа с изварата.
5. Разрежете пресни кайсии на половина, като извадите костилките им или използвайте кайсии от компот. Подредете половинкитие кайсии с вътрешността нагоре.
6. За трохите смесете с пръсти брашното, захарта и маслото, като ги претривате между длани. Разпределете трохите равномерно върху кайсиите. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
7. Още топлия сладкиш поръсете с тънък слой пудра захар.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
-
Рецепта за корасани: Съставки: 500 г брашно 280 мл вода 20 г суха мая 20 г захар сол 250 г масло Начин на приготвян...
-
Ябълков сладкиш Съставки За тестото: 500 г брашно 300 г захар 2 яйца 220 г меко масло сол 0.5 лимон, настъргана кора...
Няма коментари:
Публикуване на коментар