Рецепта за корасани:
Съставки:
500 г брашно
280 мл вода
20 г суха мая
20 г захар
сол
250 г масло
Начин на приготвяне:
1. Сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете голямо кладенче и в него сипете водата. Върху нея поръсете маята и захарта. Накъсайте 200 г масло на стайна температура на парченца. С пръсти първо смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и меко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 40 минути.
2. Останалото масло разстелете под формата на правоъгълна плочка с дебелина 2-3 см върху лист прозрачно фолио. Увийте го във фолиото и го поставете в хладилник да се стегне.
3. Извадете маслото от хладилника. Извадете и тестото, развийте го и го поставете върху поръсен с брашно плот. Разточете го под формата на дълъг правоъгълник, два пъти по-голям от плочката масло. При разточване поръсвайте тестото и отгоре с брашно. Поставете маслото в едната половина на разточеното тесто и го прегънете така, че да покрие маслото. Разточете сгнътатото тесто отново, като прилагате натиск, за да се разнесе равномерно маслото. Разточете отново под формата на дълъг правоъгълник. Сгънете го като пакет - първо прегънете от двете страни, до средата, а след това прегънете една върху друга. Повторете разточването и сгъването на три, като пакет още 2 пъти. След това увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 40 минути.
4. Повторете същите действия още два пъти - разточване и прегъване по три пъти и поставяне в хладилник за 40 минути.
5. Постелете хартия за печене в голяма тава. Разточете тестото на голям, тънък лист. Разрежете листа тесто на две равни части, по хоризонтал. С помощта на линийка изрежете равни краища на всяка половинка тесто. След това, отново с линийка, изрежете тънки триъгълни парчета от тестото. Завийте всяко парче от широкия му край към тънкия, на руло. Подредете кроасаните в тавата. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да втасат на стайна температура 90 минути.
6. Печете кроасаните в предварително загрята фурна на 230 градуса 20-25 минути.
Рецепта за Кронътс:
Съставки:
За многолистното тесто:
500 г брашно
280 мл вода
20 г суха мая
20 г захар
сол
250 г масло
За сладкарския крем:
1 шушулка ванилия
250 мл прясно мляко
75 г захар
2 жълтъка
1 с.л. брашно
300 г захар
200 мл олио за пържене
Начин на Приготвяне:
1. Пригответе многолистно тесто, както е описано в рецептата за кроасани.
2. Направете сладкарски крем, като разбиете жълтъците с малко студено мляко, половината захар и брашното. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно с останалата захар и го оставете да заври. Добавете горещото мляко на тънка струйка към жълтъците, като разбивате енергично. Пресипете сместа в тенджерката, върху котлона, и бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато сместа се сгъсти. Изсипете крема в чиния, покрийте го с фолио и го оставете да изстине. След това го прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
3. Разточете тестото на голям тънък лист. С помощта на ринг /диаметър 11 см/ изрежете кръгчета. С по-малък ринг /диаметър 5 см/ изрежете по-малки кръгчета в средата на всяко голямо кръгче.
4. Сипете 4-5 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете по 2-3 понички наведнъж, до златисто.
5. Сипете захар в дълбока чиния. Овалвайте още горещите понички в захарта /по желание може да добавите канела към захарта/.
6. Подредете кронътс върху поднос. Шприцовайте сладкарски крем в средата на всяка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар