неделя, 23 юли 2017 г.

Рататуй на фурна



Необходими продукти

1 патладжан
1 тиквичка
2 червени чушки
1 глава лук
2 бр. домати
2 сикилидки чесън
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кориандър
4 с. л. зехтин
50 мл сметана
Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне
Патладжанът  се реже на филики, осоляват се и се оставят за около 20 минути в наклонена тавичка да се отцеди горчивият сок.
След това кръгчетата се измиват и подсушават и се запържват се в сгорещения зехтин за около
3 минути.
Тиквичката, лукът и чушките се нарязват на шайби и лека се посоляват.
Доматите се обелват и нарязват на кубчета. Заедно със зехтина и пресованият чесън се задушават за 1-2 минути.  Добавят се 100 мл топла вода и се разбърква. Овкусява се с куркумата и кориандъра и се оставя за около 3 минути.
В подходяща тавичка на дъното се разстила доматената смес. Върху нея се подреждат с редуване всички  зеленчуци -патладжан, чушка, тиквичка. Поръсват се със зехтин  се покриват с  алуминиево фолио. Ястието се пече във фурна за около 20-30 минути на 200°C.
Накрая се полива сметаната и се поръсва с черен пипер

Няма коментари:

Публикуване на коментар