четвъртък, 27 юли 2017 г.

Торта „Фрескати“














Продукти:

За масленото тесто:
220 г брашно 
1 яйце 
100 г пудра захар 
85 г масло.

За блата:
200 г стафиди 
200 мл ром 
45 г масло 
3 яйца 
90 г захар 
75 г брашно
За меренгето:
120 г вода 
380 г захар 
200 г белтъци. 
За карамела: 
4 листа желатин 
300 г захар 
200 мл течна сметана 
150 г масло.


Приготвяне: 

Накиснете в ром стафидите за 3 часа. Изсипете брашното на плота и направете кладенче, в което да размесите продуктите за масленото с пръсти. Омесете гладко тесто и го сложете за 30 минути в хладилник. После го разточете тънко. Изрежете кръг с диаметър 16 см. Поставете го в плоска тава с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15 минути.
За блата разделете белтъците и жълтъците. Разбийте с миксер половината захар с белтъците. Жълтъците разбийте на ръка с останалата захар. Разтопете маслото, прецедете стафидите и запазете рома. Добавете 1/3 от белтъчната пяна към жълтъците, разбъркайте. Добавете и половината брашно, разбъркайте. След това – и половината разтопено масло. Разбъркайте. Добавете останалото брашно, както и още 1/3 от белтъците. После – стафидите, накрая – останалите белтъци. Намажете с масло форма с пружина с 16 см диаметър и постелете хартия за печене. Изсипете сместта за блата и заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Сипете рома в тенджерка и добавете малко захар и мед. Разбъркайте, за да се сгъсти сиропът.
За меренгето направете сироп от вода и захар. Разбийте с миксер белтъците. Добавете на тънка струйка горещия сироп и разбърквайте, докато се получи твърда пяна. За карамела накиснете листата в желатин в студена вода за 5-10 минути. Карамелизирайте захарта, добавете на струйка горещата сметана и оставете карамела да поври. Добавете маслото и разбъркайте. Махнете от котлона и добавете листата, изцедени от желатина. Сглобете тортата, като намажете леко с меренге основата от маслено тесто. С четчица намажете долната част от блата със сиропа от ром. Поставете върху основата и намажете блата отгоре със същия сироп. Нанесете обилно количество меренге, загладете и поставете в хладилник за кратко. Залейте с изстиналия карамел и оставете да се отцеди, преди да преместите в поднос. Украсете със захаросани череши и череши от сладко.















Няма коментари:

Публикуване на коментар