сряда, 26 юли 2017 г.

Пекарната на Рудолф 2–ва вида шоколадови бонбони









1) Шоколадови бонбони с ликьор с кафе

Съставки:

190 г захар
135 мл течна сметана
35 г течна глюкоза
130 г млечен шоколадов чипс
50 мл   ликьор с кафе
5 мл уиски
500 г натурален шоколад

Приготвяне:

1. За пълнежа карамелизирайте захарта, като я сипвате на порции в дълбок съд с дълга дръжка. Щом захарта се разтопи напълно и придобие тъмен карамелен цвят, изсипете студената сметана и оставете да ври, докато се успокои.
2. Добавете глюкозата с мокра лъжица и разбъркайте докато тя се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете ликьора и уискито, по желание.
3. Сложете шоколадовия чипс в голяма купа и прецедете топлата карамелена смес върху него. Разбъркайте с помощта на тел, докато шоколадът се разтопи. Пресипете сместа в шприц.
4. Темперирайте шоколада, като разтопите 3/4 от шоколада, начупен на парченца, на водна баня /вижте видеото/. Останалият шоколад нарежете на ситно и добавете към разтопения шоколад. Разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност. Температурата на шоколада трябва да е около 31 градуса.
5. Постелете лист хартия за печене върху плота. С помощта на черпак насипете шоколад във форма за бонбони. Тръснете я върху плота, а след това я обърнете наобратно над купата с шоколада и изцедете излишния шоколад. във формичките трябва да има празно място за пълнежа. Обърнете формата върху хартията и я оставете за 30 минути. Изстържете излишното с помощта на шпакла.
6. Напълнете формичките с пълнежа, като оставите няколко милиметра свободни. Оставете формата на стайна температура за 4 часа.
7. Затоплете леко разтопения шоколад на водна баня, температурата му да стане отново около 31 градуса. Залейте формата с шоколад с помощта на черпак. Изравнете с помощта на палетен нож или шпакла. Поставете формата с бонбоните във фризер за 10 минути. Изстържете излишното и оставете в хладилник за 30 минути.
8. Извадете бонбоните от формата и поднесете.


2) Бонбони с марципан

Съставки:

125 г филирани бадеми
125 г пудра захар
1  белтък
2 капки ракия(може да се замени с водка или ром)
1 с.л. ядки шам-фъстък
1 с.л. кедрови ядки
1  портокал, настъргана кора
100 г натурален шоколад 70%
300 г бял шоколад

Приготвяне:

1. Начупете натуралния шоколад на парчета и го разтопете на водна баня. След това го темперирайте. Разстелете шоколада на тънък слой върху лист хартия за печене, с помощта на палетен нож. С рингче /диаметър 3 см/ изрежете кръгчета от шоколада. Подредете шоколадовите кръгчета в тава, постлана с хартия за печене и ги оставете на стайна температура за 1 час.
2. Сипете филираните бадеми, а върху тях пудрата захар в блендер. Смелете фино. разбийте белтъка в купичка и го добавете към сместа заедно с малко ракия. Смелете отново.
3. Поставете бадемовата паста върху плота и леко я разстелете. Поръсете суровите ядки шам-фъстък и кедровите ядки. Омесете марципана, докато ядките се разпределят равномерно. Поставете рулцето марципан между два листа хартия за печене и го разточете на не много тънък лист. С помощта на рингчето изрежете кръгчета. Подредете кръгчетата марципан с ядки върху лист хартия за печене,като върху всяко поставите кръгче от шоколад. Оставете бонбоните да изсъхнат добре за 1 час.
4. Начупете белия шоколад на парченца и го разтопете на водна баня. Темперирайте го. Пресипете го в широк съд.
5. с помощта на широка вилица потапяйте всеки бонбон с шоколадовата тапа нагоре в белия шоколад. Изтръскайте излишния шоколад на ръба на съда. Подредете бонбоните върху лист хартия за печене. С ръба на вилицата направете лека резка върху всеки бонбон. поставете бонбоните в хладилник за 10 минути, за да се стегне шоколада.

Съвет: Идеалната температура за съхранение на шоколадови бонбони е 15-16 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар