Ябълков сладкиш
Съставки
За тестото:
500 г брашно
300 г захар
2 яйца
220 г меко масло
сол
0.5 лимон, настъргана кора
За кексовото тесто:
70 г меко масло
120 г захар
1 яйце
0.5 лимон, настъргана кора
200 г брашно
7 г бакпулвер
40 г фино смлени бадеми
0.5 ч.л. канела
150 мл прясно мляко
100 г стафиди
100 мл ром
1 бурканче конфитюр от малини
7 ябълки
100 г сладко от кайсии
вода
1. Накиснете стафидите в рома за 20-30 минути.
2. За масленото тесто сипете брашното и захарта в купа. Добавете мекото масло, солта, фино настърганата лимонова кора и яйцата. Омесете тестото с помощта на миксер / с бъркалка за тесто/.
3. Намаслете голяма правоъгълна тава /30х45 см/ и я постелете с хартия за печене. Прехвърлете тестото върху плота - то ще се разпада и го доомесете с ръце, колкото да се съедини. Разточете го с помощта на точилка. Прехвърлете го в тавата, като първо го навиете върху точилката. Разстелете добре тестото по размерите на тавата. Надупчете тестото с вилица на различни места. След това нанесете равномерен слой от конфитюр от малини върху него. Поставете тавата с тестото в хладилник за 30 минути.
4. За кексовото тесто сипете мекото масло и захарта и ги разбийте до получаването на крем с помощта на дървена лъжица. Добавете фино настърганата лимонова кора и яйцето и разбъркайте отново. В купа смесете брашното, бакпулвера и смлените бадеми. Добавете ги към маслената смес и разбъркайте до гладкост.
5. Изсипете кексовото тесто върху охладеното тесто с конфитюр. Разстелете го на равномерен слой с помощта на палетен нож. Отгоре разпределете накиснатите стафиди.
6. Обелете ябълките, отстранете семките им и ги нарежете на тънки резени.
7. Подредете ябълките като керемидки, в правилни редове, по късата страна на сладкиша. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути.
8. В тенджерка загрейте сладко от кайсии с малко вода и разбъркайте до получаването на гладка смес. С помощта на четчица намажете изпечения сладкиш, за да придадете блясък. нарежете изстиналия сладкиш на квадратни парчета.
Тригуни с боботи
Съставки
За пареното тесто:
50 мл прясно мляко
50 мл вода
50 г масло
50 г брашно
1 яйце
За пълнежа:
1 глава лук
1 скилидка чесън
40 г кайсии от компот
1 домат
1 ябълка
200 г едросмляна говежда кайма
1 ч.л. къри
40 г доматено пюре
1 с.л. сос Уорчестър
1 с.л. сладко или конфитюр от кайсии
сол и черен пипер
250 г бутер тесто
1 яйце за намазване
1. За пареното тесто сложете в тенджерка млякото, водата и маслото и разбъркайте докато сместа заври. Изсипете наведнъж брашното и бъркайте в продължение на 1-2 минути, докато то се изпече. Пресипете топката тесто в купа и добавете яйцето. Разбърквайте енергично докато яйцето се поеме напълно.
2. Нарежете лука, чесъна, домата, ябълката и кайсиите на малки кубчета. В купа сложете каймата, добавете къри на прах, сос Уорчестър /вместо него може да сложите горчица/, доматено пюре и кайсиево сладко. Разбъркайте и добавете нарязаните зеленчуци. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте. Добавете половината парено тесто и направете сместа хомогенна.
3. Нарежете бутер тестото на квадрати с размери 10 х 10 см. Разточете леко всяко парче и намажете краищата му с разбито яйце. Сложете една пълна супена лъжица плънка и прегънете тестото под формата на триъгълник. Притиснете хубаво краищата на тригуната, като ги натиснете с вилица. Намажете тригуните отгоре с яйце и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете тригуните с нарязани печени белени фъстъци и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар