сряда, 26 юли 2017 г.

Авокадов чийзкейк със салса от манго и мармалад от алое






Съставки:

За основата:

1 ч.ч. фурми
1 ч.ч. печени бадеми
1 ч.ч. кокосови стърготини

За пълнежа:

1 шушулка ванилия
400 г маскарпоне
5 с.л. кленов сироп
1 зряло авокадо

За мармалада:

1 ч.ч. сок от лайм
1 ч.ч. кафява захар
2 лимона,настъргана кора
2 големи листа алое вера

За салсата:

0.5  манго
цветове от алое
1 стрък мент


Приготвяне:

1. За основата извадете костилките на фурмите. Нарежете фурмите и ги сложете в блендер заедно с печените бадеми и кокосовите стърготини. Смелете фино.
2. Постелете намаслена хартия за печене в тавичка или поднос. Поставете 4 ринга /диаметър 8-10 см/ в тавичката. Разпределете сместа за основа в ринговете и хубаво притиснете. Поставете ринговете в хладилник за 10-20 минути.
3. За пълнежа сипете маскарпонето, остъргата вътрешност на шушулката ванилия, издълбаната вътрешност на голямо, добре узряло авокадо и кленовия сироп в купа. Разбъркайте с помощта на миксер, до хомогенност. добавете щипка сол и разбъркайте.
4. Разпределете пълнежа върху стегналата се основа във всеки ринг и заравнете. поставете в хладилник за още 20 минути.
5. За мармалада /кули/ сипете захарта в загрят тиган. Добавете сока от лаймовете и разбъркайте. Щом захарта се радтопи, добавете фино настърганата лимонова кора /или кора от лайм/ и намалете силата на огъня. Оставете сместа да къкри 15 минути, докато се сгъсти. Оставете мармалада да изстине.
6. Обелете листата от алое вера /набавете си алое от най-близкия градински център/ и ги нарежете на тънки ленти. Пуснете лентите алое в изстиналия мармалад и ги оставете за половин час в него.
7. За салсата обелете и нарежете мангото на малки кубчета. нарежете листата мента. Добавете към мангото накъсаните цветове от алое и нарязанител листа мента. Разбъркайте.
8. Внимателно извадете всеки чийзкейк в чиния. Отстрани, в кръг, сипете мармалад. Върху всеки чийзкейк сипете по 1-2 с.л. салса от манго.


Няма коментари:

Публикуване на коментар