сряда, 26 юли 2017 г.

Сладко суши



Съставки:

За ориза:

200 г ориз за суши
1  лайм, настъргана кора и сок
100 мл джинджифилов сироп

За корите:

100 г марципан
1 ч.л. пшенични стръкове на прах
1 ч.л. какао
За пълнежа:

200 г крем-сирене
2 с.л. пудра захар
1  лайм, настъргана кора
1  банан
1  киви
5  ягоди
200 г манго
2  розови бонбона маршмелоу
0.5 връзка мента
1 с.л. черен сусам

Приготвяне:

1. Сварете ориза според указанията на пакета. Оризът се вари 10 минути, след което се оставя в захлупения съд за още 10-15 минути.
2. Разстелете ориза в тавичка, на един слой. Поръсете го с настърганата кора на предварително измития и подсушен лайм, а след това и с прецедения му сок. Поръсете и джинджифиловия сироп. По желание поръсете с настъргана кора от лайм. Разбъркайте добре, така че оризът да се овкуси равномерно. Когато завивате сушито, оризът не трябва да е напълно изстинал.
3. Смесете крем-сиренето с пудрата захар и настърганата кора на лайм. Разбъркайте добре, до хомогенност. Пресипете в шприц с назъбен накрайник.
4. Разделете марципана на две равни части. Към едната добавете смлените зелени пшенични стръкове и го омесете върху плота до равномерно оцветяване. Към другата част добавете какаото и го омесете до равномерен кафяв цвят.
5. Разсточете всяко парче марципан между два листа прозрачно фолио с помощта на точилка, на правоъгълни листове /приблизителни размери 18х22 см/. Отстранете горния слой фолио.
6. Върху зеления марципан разстелете един пласт ориз с ръце, като ги топите в купичка с вода и лимонов сок. Оставете по 2 см свободни от трите страни на листа. Върху ориза шприцовайте лента крем-сирене. Върху него подредете полукръгчета киви, резени манго и разрязани на половинки бонбони маршмелоу. Завийте на руло, като си помагате с фолиото. След това поставете рулото върху бамбукова подложка за суши и го завийте отново, като го стягате по-силно. След това отстранете подложката и фолиото от рулото.
7. По същия начин разстелете ориз и върху шоколадовия марципан. Подредете продълговати резени банан, половинки ягоди и листенца мента. Поръсете с черен сусам и завийте на руло.
8. С мокър нож нарежете рулата на парчета с дебелина 2-3 см. Подредете сладкото суши върху дървена дъска. Поднесете с клечки за ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар