сряда, 26 юли 2017 г.
Пекарната на Рудолф - Торта чудовище и как да синаправим домашни захарни пръчици
Съставки
За блата:
90 г масло
6 яйца
175 г захар
150 г брашно
За портокаловия крем:
500 мл портокалов сок
шафран
100 г захар
4 жълтъка
4 с.л. брашно
За масления крем:
500 г масло
120 г пудра захар
Допълнително:
2 с.л. портокалов конфитюр
1 портокал
За украса:
150 г марципан
1 ч.л. какао
1 опаковка дъвки дражета
1. За блата отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с половината захар на твърд сняг, с помощта на миксер. Жълтъците разбийте с останалата захар на водна баня, докато захарта се разтопи. Дръпнете ги от котлона и продължете да ги разбивате до изсветляване. Разтопете маслото и го охладете леко. Добавете 1/3 от разбитите белтъци към жълтъците и разбъркайте внимателно с помощтан а шпатула. Добавете 1/3 от брашното и отново разбъркайте. Смесете продуктите, като ги редувате и разбърквате внимателно до хомогенност. Накрая добавете разтопеното масло и разбъркайте за кратко. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене форма с пружина/диаметър 24 см/. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
2. След като блатът се охлади добре, разрежете го на три равни части по хоризонтал.
3. За сладкарския крем в купа разбийте жълтъците заедно с половината захар, брашното и малко студен портокалов сок на кашичка. Останалият портокалов сок сипете в тенджерка заедно с останалата захар и нишките шафран. разбъркайте докато захарта се разтопи и оставете сместа да заври. тогава добавете внимателно сместа към сместа с жълтъците, като разбърквате енергично. Върнете всичко в тенджерката върху котлона и бъркайте в продължение на 2 минути, до сгъстяване. Изсипете крема в метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да се охлади добре.
4. Разбийте мекото масло и пудрата захар с помощта на миксер до пухкавост. Добавете охладения сладкарски крем малко по малко без да спирате разбиването. Разбийте до хомогенност.
5. Поставете най-долният блат върху поднос. Намажете го с портокалов конфитюр. Обелете и нарежете портокала на парченца, като отстраните ципата на всяко. Подредете парчетата портокал върху блата. Нанесете малко крем върху блата и го загладете. Захлупете с втори блат. Нанесете малко крем, разстелете го и захлупете с третия блат, като натиснете добре. Прехвърлете останалия крем в шприц с назъбен накрайник. Покрийте повърхността на тортата - отгоре и отстрани с малки шприцовани розички.
6. Откъснете малка топчица от марципана и я омесете с какаото, докато стане гладко кафява. Раточете топчицата тънко и изрежете голяма уста от марципана. Поставете устата от едната страна на тортата, а върху нея залепете "зъби" от дъвки.
7. Отделете три еднакви парчета от белия марципан. Оформете топки. Това са очи, затова доукрасете с по-големи кафеви топчета и по-малки бели топчета. направете и вежди от кафяв марципан. Забучете всяко око върху клечка и ги поставете върху тортата, над устата на "чудовището".
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
-
Рецепта за корасани: Съставки: 500 г брашно 280 мл вода 20 г суха мая 20 г захар сол 250 г масло Начин на приготвян...
-
Ябълков сладкиш Съставки За тестото: 500 г брашно 300 г захар 2 яйца 220 г меко масло сол 0.5 лимон, настъргана кора...
Няма коментари:
Публикуване на коментар