петък, 28 юли 2017 г.

Шоколадов чийзкейк





Продукти:

За блата:
80 г бишкоти
70-80 г краве масло
50 г сурови орехови ядки /бадеми, лешник, шам фъстък/
2 ч.л. кристална захар
1 с.л. неподсладено какао

За крема:
500 г крема сирене /500 г извара и 1-2 с.л. кисело мляко/
300 г течен шоколад
1 пак. желатин

За глазурата:

100 мл сметана
130 г млечен шоколад /шоколадови пелети/

Приготвяне:

1 Приготвяме блата. Поставяме бишкотите в миксер, добавяме орехите и захарта. Мелим, докато
получим фин прах.
2 Прибавяме стопеното масло и какаото, продължаваме да мелим.
3 С хартия за печене оформяме дъното и стените на кръгла форма за печене с диаметър 22 см и
отделящо се дъно. Прехвърляме блата, като притискаме добре с помощта на супена лъжица. Оставяме в
хладилник за поне 15 мин., за да стегне основата за чийзкейка.
4 Приготвяме крема. В купа размиваме желатина в 5-6 с.л. вода. След като набъбне, го стопяваме на
водна баня /водата не трябва да надвишава 40 градуса/.
5 В друга купичка смачкваме с вилица крема сиренето, което трябва да е със стайна температура.
Добавяме и омекналия течен шоколад. Разбъркваме много добре, докато се получи хомогенна смес.
6 Добавяме и разтопения желатин, прехвърляме във формата за печене. Оставяме в хладилник за 1-2
часа, за да стегне напълно.
7 Приготвяме глазурата. Загряваме сметаната, прибавяме и шоколада. Разбъркваме, изчакваме
шоколада да се разтопи напълно.
8 Поливаме върху плънката, оставяме в хладилник за още 2 часа.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар