петък, 28 юли 2017 г.

Крем-карамел






Съставки:

За карамеления сос:

250 г захар
125 мл вода
За крема:

75 г захар
2  яйца
1 шушулка ванилия
2  жълтъка
250 мл сметана

Приготвяне:

1. Загрейте котлон и в тенджера върху него сипете първоначално малка част от захарта за карамеления сироп. Щом тя се карамелизира, сипете още малко захар. Не използвайте прибори, а разстилайте карамела като движите целия съд. Добавете и последната част от захарта и изчакайте да се карамелизира до кафяво. Тогава добавете водата и оставете да поври малко сместа.
2. Намажете алуминиевите чашки за крем-карамела хубаво с масло. Поръсете дъното и стените им със захар, изтръскайте излишното.
3. Разпределете поизстиналия карамел по дъното на чашките. Оставете го да се стегне.
4. За крема сложете сметаната /може да ползвате и прясно мляко/ в тенджерка заедно с половината захар и сърцевината на шушулката ванилия. Разбийте яйцата с останалата захар в купа. Щом заври сметаната я добавете към разбитите яйца, като бъркате енергично. Пресипете крема в кана, за да ви е по-удобно наливането.
5. Наредете чашките със стегнатия карамел в тава. Разпределете крема в чашките. Сложете вряща вода до средата на чашките. Изпечете крема на 160 градуса за 30 минути.








Няма коментари:

Публикуване на коментар